<

زمزیران
دانشنامه تاریخ ،جغرافیا، فرهنگ و ادبیات و فولکلور و جاذبه های گردشگری شهرهای(سردشت و پیرانشهر) 
قالب وبلاگ
نويسندگان
لینک دوستان


کتیرا صمغی می باشد . در اثر شکاف طبیعی یا مصنوعی به وجود می آید . در صنایع نساجی . کاغذ سازی . و کفاشی و تهیه چسب استفاده می شود .

در اکثر نقاط ایران عزیز مخصوصاْ مشهد مقدس . سبزوار . سلطان آباد . تربت حیدریه . کرمان . ملایر . کردستان و شیراز به دست می آید .

مسکن درد کلیه و مثانه بوده و از حرارت ادار می کاهد و برای افراد لاغر خوب است چون اثر چاقی دارد . خوردن کمی از کتیرا جدار معده و روده ها را روغن می زند . خون را رقیق و اصلاح می کند . برای درمان سرفه و نرم کردن سینه و گلو و زخم شش و گرفتگی تجویز می شود .

نرم کننده و تقویت کننده پوست . ضد موخوره و شفاف کننده و حالت دهنده مواست .

خیلی بیشتر در باره کتیرا بدانیم .

 از بعضی انواع «گون» در اثر شکاف طبیعی یا مصنوعی به دست می‏آیم، برای تهیه من معمولا «گون» را تیغ می‏زنند، تمام گونه‏های گون، کتیرا دارند. ولی معمولا انواع پر صمغ را که گون کتیرا با علف کتیرا نامیده می‏شوند انتخاب می‏کنند. من یکی از اقلام صادراتی ایران هستم و در صنعت موارد استعمال زیاد دارم. من در آب حل نمی‏شوم، ولی آب را به خود جذب کرده متورم شده و به صورت صمغ و چسب در می‏آیم. در صنایع نساجی، کاغذسازی و کفاشی از من جهت تهیه چسب استفاده می‏شود، و در اکثر نقاط ایران، مخصوصا مشهد، سبزوار، سلطان آباد،تربت حیدریه، کرمان، ملایر، کردستان، و شیراز به دست می‏آیم در ایران حدود پانصد گونه «گون» مول کتیرا به عمل می‏آید، و در حقیقت در هر نقطه ایران نوعی خاص وجود دارد. صمغ من کمی تفاف، بی‏مزه و لزج است، و به رنگهای سفید، زرد، قهوه‏ای کم رنگ و قهوه‏ای پررنگ دیده می‏شود. سه نوع من در بازار معروف است: کتیرای ورقی، کتیرای معمولی و کتیرای مفتولی. نوع ورقی من از تیغ زدن ساقه به دست می‏آید. کتیرای مفتولی را از فرو بردن سیخ یا میخی در ساقه فراهم می‏سازند، و کتیرای معمولی که چندان مرغوب نیست به شکل لوله یا مدور است. قسمت عمده محصول ایران کتیرای ورقی است.
خوردن کمی از من جداره معده و روده‏ها را روغن می‏زند و همراه با ادویه، از مضار وحدت آنها می‏کاهد و خون رقیق را اصلاح می‏کند. کمی مسهل است، ضماد من ورمهای سخت را نرم می‏کند، سرمه من با ادویه جهت زخم چشم مفید است. خوردن من با شیر تازه جوشیده، خونریزی سینه و معده را بند می‏آورد. مکیدن من برای سرفه و نرم کردن سینه و گلو و زخم شش و گرفتگی آواز تجویز می‏شود و چون با عسل مرا مخلوط کرده حب یا قرص نمایند و در دهان گذاشته، پس از مکیدن آب آن را فرو برند، جهت امراض سینه و گلو مفید می‏باشم، خوردن من مقوی معده بوده، برای درمان ورم معده و روده مفید است.
مسکن درد کلیه و مثانه بوده، و از حرارت ادرار می‏کاهم. من از سمیت داورهای سمی می‏کاهم.
برای چاق شدن اشخاص خیلی لاغر به آنها دستور دهید که روزانه کمی از مرا با مغز بادام و نشاسته به صورت پاستیل در آورده، میل نمایند و بعد نارگیل را در شیر جوشانده، روی آن بنوشند. در استعمال خارجی مالیدن من پوست را نرم می‏کند، ترک لب را التیام می‏دهد، و مالیدن آن با سرکه لکه‏های پوستی و کک و مک را برطرف می‏سازد، و برای برص نیز تا اندازه‏ای مفید می‏باشد، و با مهر گیاه از چند شقه شدن مو جلوگیری می‏کند. شستن موهای خشک با من و زرده تخم مرغ بسیار نافع بوده، و از شکنندگی آن جلوگیری می‏نمایم و شوره را بر طرف می‏سازم. ضماد من با گوگرد جهت جرب و آکله بسیار نافع است.
در داروسازی جدید، مرا جهت معلق نگاه داشتن داروهای غیر محلول و تهیه قرصهای صمغی و برای نرم کردن سینه به کار می‏برند و همچنین برای تهیه «موسیلاژ»ها و گرد کتیرا از من استفاده می‏شود.
گون «بر وزن لبن»
فارسی من گون است، به من علف کتیرا هم می‏گویند. من بوته‏ای علفی بوده، و انواع من بیشتر خاردار می‏باشد. به انواع من «نوارس مسواک القیاد» مسواک‏المسیح، شجره‏القدس هم می‏گویند. در کتب داروسازی سنتی مرا قتاو خوانده‏اند، ولی فارسی صحیح من گم بر وزن قم می‏باشد، و در زبان فرانسوی این لغت را از فارسی گرفته، به انواع صمغ اطلاق می‏نمایند و در شیراز به من بالش عاشقان گویند. خارهای بوته من نوک تیز و خم شده به سوی پایین است، ساقه گیاه من بی‏خار بوده، و مانند نی می‏باشد
شتر به خوردن گیاه من چندان راغب نیست، مگر در سالهای خشکی که باران نباریده و علف سبز نشده باشد، و چون مواشی از گیاه من چرا نمایند، فربه خواهند شد. میوه من شبیه هسته خرما است. نوشیدن آب بوته من جهت سرفه، تنگ نفس و زخم ریه سودمند است، و چون ساقه مرا با عسل بر روی لکه‏های پوستی بمالند، آنها را بر طرف خواهد نمود. ریشه گیاه من چرب بوده و مانند مشعل می‏سوزد، برای پاک کردن لکه‏های جلدی می‏توانید ریشه مرا خشک کرده، کوبیده و با سرکه مخلوط کرده، به کار برید.

[ شنبه ٢۸ اردیبهشت ۱۳٩٢ ] [ ٧:٠٧ ‎ب.ظ ] [ محمد فاضل شوکتی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

گر می خواهی پس از مرگ فراموش نشوی یا چیزی بنویس که قابل خواندن باشد یا کاری کن که قابل نوشتن باشد. "بنیامین فرانکلین" (زمزیران نام رشته کوهی زیبا و بلند در سلسله کوههای زاگرس مابین مهاباد ، ،سردشت و پیرانشهر میباشد) محمد فاضل شوکتی دانش آموخته علم مدیریت .کارمند و مدرس: که به تحقیق در زمینه میراث معنوی و فکری شهرهای پیرانشهر و سردشت می پردازد،و سعی دارد تا برگیرنده مطالب و مقالات مرتبط با این دو شهر باشد. این وبلا گ در راستای مدیریت و جمع آوری اسناد ،مدارک ،عکسها و نشریات،مشاهیر و اطلاعات : تاریخی ،فرهنگی،اجتماعی، دوشهر( پیرانشهر و سردشت ) به منظور شکل دادن کانالی برای حضور در فضای مجازی و به اشتراک گذاشتن این اطلاعات و معرفی این دو شهربه ایران و جهان شکل گرفته است . بررسی و غور در میراث معنوی و فکری هزاران ساله ی این دو شهر از عهده یک یا چند نفر خارج بوده ،و یاری اصحاب قلم و نظر را می طلبد،، اگر این وبلاگ بتواند نقطه عطفی باشد برای زاده شدن اندیشه ای نو در پایان نامه های دانشگاهی و یا روان نمودن اطلاع رسانی به گردشگران و ایجاد پل ارتباطی مابین مردمان خون گرم این دوشهر با جهان و جذب گردشگران به مراکز طبیعی جذاب وتجاری این منطقه ، به هدف خود رسیده است . همچنین این وبلاگ حاوی عکسهای بسیارزیبا و دلپذیر و پر ارزش، قدیمی و نادری است که یاد آورخاطرات و حوادث و لحظات تاریخی تلخ و شیرین گذشته و پیوند آنها با حال و آینده شماخواهد بود . مطمئنا لحظاتی را که با ما سپری خواهید نمود شیرین خواهد بود. این وبلاگ را می‌توان یک مرجع برای معرفی مراکز گردشگری و تفریحی و توریستی وتجاری شهرهای پیرانشهر و سردشت دانست. امید می رود بازدید کنندگان عزیز ، کاستی های آن را به طرق ممکن گوشزد و با ارسال تجربیات موفق خود دراین حوزه و نیز در راستای پر بارتر نمودن محتویات زمزیران، مارا یاری فرمایند.
موضوعات وب
RSS Feed