<

زمزیران
دانشنامه تاریخ ،جغرافیا، فرهنگ و ادبیات و فولکلور و جاذبه های گردشگری شهرهای(سردشت و پیرانشهر) 
قالب وبلاگ
نويسندگان
لینک دوستان


1.برنج:

- برنج را با دقت پاک کنید وبرای جلوگیری از شپشک زدن آن را با نمک نیم کوب مخلوط کنید و به دور از آفتاب رطوبت و هوای گرم نگهداری کنید
- اگر در مناطقی که هوا بسیار مرطوب است زندگی میکنید باید برنج را در کیسه پارچه ای کلفت نگهداری کنید تا بخار آب از آن خارج شود.
- اگر برنج شما شپشک زده است هیچگاه آن را در معرض آفتاب قرار ندهید چون دانه های برنج خرد میشود.برنج را روی پارچه ای در هوای آزاد و در سایه پهن کنید و زمانی که آفت برنج از بین رفت آن را با نمک مخلوط و در کیسه برنج ریخته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
2. پنیر:

- پنیر را به چند روش می توان تازه نگه داشت. یک روش این است که پنیر را درون شیشه ای دهان گشاد ریخته و روی آن را با نمک جوشیده و سرد شده پوشاند.
- روش دیگر اینکه دستمالی را با سرکه ، مرطوب کرده و روی پنیر را با آن بپوشانید. ویا آن را در کاغذ آلومینیومی پیچیده و در یخچال نگهداری کنید.
- اگر پنیری را که داخل یخچال نگهداری کرده اید کپک زده است آن را در یک ظرف دردار بریزید و چند حبه قند نیز در ظرف بیندازید و در آن را خوب ببندید.بعد از چند ساعت در ظرف را باز کنید پنیرها دیگر کپک ندارند زیرا همه کپکها جذب حبه های قند  شده اند پنیر قابل استفاده است ولی قندها را باید دور انداخت.

3.رب گوجه فرنگی:

- برای این که رب گوجه فرنگی تا مدتها تازه خوشرنگ باقی بماند هنگامی که رب را در ظرف می ریزید روی آن کمی روغن بریزید تا هوا به رب نرسد بعد ظرف را در یخچال قرار دهید.
- اگر از رب گوجه فرنگی موجود در بازار استفاده می کنید پس از باز کردن درب قوطی تمام محتویات آن را خالی کرده و رب گوجه را ترجیحا در ظرفهای سفالی نگهداری نمایید.زیرا آب اضافی آن جذب ظرف شده و هرگز خراب نمی شود.
 - رب گوجه را در مکان خنک یا داخل یخچال نگهداری نمایید.

4.سبزیجات :

- کنسرو کردن در روغن:تقریبا تمام انواع سبزیجات را می توان به این شکل کنسرو کرد.  نحوه کنسرو کردن به این شکل، بسیار ساده است. بعد از آنکه سبزیجات شسته، خشک و به شکل دلخواه خرد شد، باید آنها را در آب جوش و سرکه برای چند دقیقه جوشاند و بعد، روی کاغذهای جذاب، آب پهن کرد تا آب اضافی آنها گرفته شود. بعد، باید آنها را در ظروف استریل ریخت و به آن روغن افزود تا جایی که هیچ فضای خالی در ظرف باقی نماند. طی چند هفته، سبزیجات آماده مصرف می شوند و تا ۱۲ ماه نیز قابل نگهداری هستند.
- استفاده از سرکه:سبزیجاتی که در سرکه کنسرو می شوند، مصارف فراوان دارند و از آنها در تهیه سس، سالاد و حتی همراه با برنج استفاده می کنند. در این روش نیز به سبزیجات پس از شسته شدن، ابتدا نمک زده می شود؛ تا حدی تلخی شان گرفته شود، بعد خرد شده و برای چند دقیقه در آب جوش و سرکه حرارت می بینند. بعد از خشک شدن که تقریبا به ۲ ساعت زمان نیاز دارد، به ظروف استریل انتقال می یابند و ظرف کاملاً از سرکه پر می شود. برحسب ذایقه می توان از سرکه سفید، قرمز یا... نخوداستفاده کرد. سبزیجاتی را که به این طریق کنسرو می شوند، می توان برای مدت ۸ تا ۱۲ ماه نگهداری کرد.
- استفاده از آب نمک:اگرچه سبزیجاتی که به این روش تهیه می شوند به خوشمزگی سبزیجات کنسرو شده در روغن و سرکه نیستند اما کیفیت بالاتری پیدا می کنند.  برای این منظور، بعد از شستن سبزیجات، آنها را برای چند دقیقه در آب نمک جوش آمده بریزید و بعد اجازه دهید آب اضافیآن گرفته و خشک شود. بعد داخل ظروف استریل ریخته و به هر یک لیتر آب ۸ گرم نمک اضافه کنید و آب نمک درست شده را در ظرف بریزید.
- فریز کردن:این روش از رایج ترین روش های نگهداری میوه و سبزیجات برای مدت طولانی در عصر حاضر است. سبزیجاتی را که به این روش تهیه می شوند می توان تا یک سال نگهداری و مصرف کرد. البته دمای فریزر حتما باید بین ۱۸- تا ۲۰- درجه سانتی گراد باشد.
خشک کردنبرای خشک کردن سبزیجات ۳ روش وجود دارد: خشک کردن زیر نور آفتاب، خشک کردن به روش صنعتی و خشک کردن در فر.
برای خشک کردن سبزیجات در فر کافی است درجه فر را روی پایین ترین حرارت تنظیم کنید و هر نیم ساعت یک بار به سبزیجات خود سری زده و آن را هم بزنید. توصیه می شود سبزیجات را روی یک سینی مسی اکسیدنشدنی یکنواخت پهن کنید و هر چند وقت یک بار سینی را بچرخانید تا حرارت به طور یکسان به تمامی نقاط برسد. برحسب نوع سبزی بین ۴ تا ۱۲ ساعت زمان برای خشک شدن در فر نیاز است.، ساده ترین روش خشک کردن سبزیجات که در خانه امکان پذیر است، خشک کردن در هوای آزاد است. ترجیحا بهتر است سبزیجات را دور از نور آفتاب و در محلی سایه خشک کرد تا رنگ آنها تغییر زیادی نکند. وقتی سبزیجات به طور کامل خشک شد، باید آنها را به ظروف پلاستیکی و یا شیشه ای دربسته انتقال داد و در محیطی خشک، تاریک و خنک نگهداری کرد.مدت زمانی که می توان سبزیجات خشک را نگهداری کرد به میزان خشک شدن آنها بستگی دارد. در صورتی که سبزیجات خشک در معرض نور آفتاب قرار بگیرند به سرعت رنگ شان تغییر کرده و مقدار فراوانی از ویتامین های خود را از دست می دهند. معمولا در صورت خشک کردن صحیح و نگهداری مناسب سبزیجات را می توان برای مدت یک سال ذخیره کرد


5.تخم مرغ :

- تخم مرغ‌ ها را می‌توانید حداقل به مدت ۳ تا ۵ هفته در یخچال نگهداری کنید. به خاطر داشته باشید که تخم مرغ‌ ها را حتی اگر یک جای مخصوص و مجزا برای آن دارید، در قسمت جلوی یخچال قرار ندهید. اگر آنها را در جلوی یخچال قرار دهید، خیلی سریع تر فاسد می‌شوند.قسمت عقب یخچال سردتر بوده و برلی نگهداری اینگونه مواد مناسب تر است .
6. نان :
-قبل از سرد شدن کامل، نان ها را دسته نکنید.

-قرار دادن نانهای داغ روی هم ،باعث کپک زدگی ،بیات شدنو فساد زود هنگام نان میشود.
- از آنجایی که تغییرات نان در دمان 4 درجه سریع تر انجام میشود قرار دادن نان در یخچال، روند بیات شدن نان را سرعت می بخشد.
- اگر تصمیم به نگه داری طولانی مدت نان دارید باید قبل از قرار دادن نان داخل فریزر آن را خنک کنید سپس در کیسه تمیز قرار دهید و داخل فریزر بگذارید.
7.موز:

-برای نگهداری موز آن را در یخچال نگذارید. موز را لای روزنامه بپیچید و در جایی تاریک قرار دهید.اگر موز خریداری شده بیش از حد رسیده است و فعلا به آن نیاز ندارید آن در فریزر قرار دهید.
8.عسل:

-هر گاه عسل شما شکرک زد شیشه عسل را درون ظرفی از آب جوش که روی شعله ملایم گاز گذاشته اید قرار دهید تا شکرک آن ذوب شود.
9.گوشت:

-در نگهداری گوشت بهترین روش این است که قبلاً خرد شده، منجمد گردد و سپس بدون رفع انجماد مستقیماً طبخ گردد.

10.حبوبات :

-اگر می خواهید حبوبات را به مدت طولانی نگه دارید از روش های ذیل استفاده کنید.
- لابه لای حبوبات چند عدد برگ درخت گردو قرار دهید.
- حبوبات را با نمک فراوان مخلوط کنید.
- حبوبات را در تابه داغ کمی حرارت دهید. در این صورت به هیچ وجه آفت نمی زند و علاوه برآن زودتر پخته شده خوش طعم تر می شود.
- می توانید حبوبات را فقط یک جوش داده داخل آبکش بریزید و بگذارید خشک شود. در این صورت به هیچ عنوان دچار آسیب دیدگی نخواهد شد.

11.چای عطری:

-چای را داخل ظرف دربسته نگهداری کنید و اگر از پاکت چای استفاده می کنید سر پاکت را ببندید و داخل کیسه پلاستیکی قرار دهید. سپس در کیسه را محکم گره بزنید تا عطر چای باقی بماند.

 

 

 

نحوه نگهداری مواد غذایی

 

توصیه می شود نمکهای یددا ر که در کیسه های مات بسته بندی شده است خریداری نمایید.

 

 · از خرید نمکهای فله ای که توسط افراد دوره گر عرضه میگرددخودداری نمایید.

 

 · مصرف نمک رادر موادغذایی به حداقل برسانید.

 

 · نمک یددار را میبایست در آخرین لحظات پخت به غذا اضافه نمود.

 

 نحوه نگهداری غذا در یخچال :

 

 · درجه سرمای یخچال راهر از گاه کنترل کنید تا همواره بین صفر تا 4 درجه باشد.

 

 · از قرار دادن موادغذایی گرم و بیش از حد ظرفیت در داخل یخچال خودداری نمایید.

 

 · قبل از گذاشتن سبزی در یخچال آن را تمیز بشویید.

 

 · میوه جات و موادغذایی کپک زده موجب آلودگی یخچال می شودلذا در صورت مشاهده آنهارا خارج نموده ویخچال آلوده را ضد عفونی نمایید.

 

 · روی غذای خام و نیم پخته رابپوشانیدیا آنها را بسته بندی و در قسمت پایین مواد غذایی پخته شده نگهداری نمایید.

 

 · یخچال و فریزر رانزدیک اجاغ گاز یا منبع حرارتی دیگر قرارندهید.

 

 · باز ماندن دربیخچال برای مدت طولانی و خراب لاستیک دور درب یخچال در افزایش دما موثر است.

 

 · تمیز کردن مرتب کف وسطوح داخلی یخچال با دستمال تمیز و محلول رقیق جوش شیرین توصیه میشود.

 

 · مفدار دفعات خرید را زیادتر کنید.غذاهای سرد راپس از خرید درکنار هم نگهدارینمایید و در کوتاه ترین زمان ممکن به به یخچال منتقل نمایید.

 

 توصیه های بهداشتی در مورد شیر و فرآورده های لبنی :

 

 · شیر پاستوریزه راحتماًدر داخل یخچال بین صفر تا چهار درجه به مدت حداکثر 48 ساعت نگهداری نمایید.

 

 · از نگهداری و خریدشیر پاستوریزه در خارج از یخچال خودداری نمایید.

 

 · چنانچه شیرپاستوریزه بیش از 48 ساعت دریخچال باقی بماند و علائم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود. قبل از مصرف آن را حد اقل به مدت 10 دقیقه بجوشانید.

 

 · از مصرف خامه و کره غیر پاستوریزه خودداری نمایید.

 

 · از مصرف پنیر محلی بپرهیزید.

 

 · بسنتی رنگی باید ازمیوه و یا شربت آن و کاکائو و رنگ طبیعی تهیه شود.

 

 · از خرید و مصرف دوغ فله ای خودداری نمایید.

 

 · از مصرف کشک مایع که دارای علائم کیک زده گی و بوی نامطبوع می باشد خودداری نمایید.

 

 · کشک مایع پاستوریزه را قیل از مصرف10 تا20 دقیقه بجوشانید.

 

 · توصیه می شود ازپنیر بسته یا برچسب دارای مجوز بهداشتی استفاده نمایید.

 

 · کسانیکه با مصرف شیردچار اختلال گوارشی میشوندباید شیر را سرد .به مقدار کم و به دفعات بنوشند ویا بجای شیر از ماست وپنیر استفاده نمایند.

 

 · هیچ سفره ای بدون فرآورده های لبنی کامل نیست.

 

 · 45 گرم پنیر معادل یک لیوال شیر است.

 

 توصیه های بهداشتی در مورد فرآورده های گوشتی :

 

 · از خریدکالباس هایی که تغییر رنگ داده خودداری نمایید.

 

 · از خرید همبرگر و کباب لقمه غیر منجمد خودداری به عمل آورید.

 

 · از خریدسوسیس هایی که تاریخ تولید و انقضائ ندارد خودداری نمایید.

 

 · از نگهداری سوسیس و کالباس به مدت بیش از 36 ساعت دریخچال خودداری نمایید.

 

 · سوسیس را میتوان جهت نگهداری بیشتردر داخل فریزر منجمد کنید.

 

 · از خریدسوسیس و کالباس هایی که پوشش آنها پارگی دارد خودداری به عمل آورید.

 

 · از خوردن سوسیس و کالباس بصورت مداوم خودداری نمایید.

 

 توصیه های بهداشتی لازم در مورد گوشت مرغ و ماهی :

 

 · گوشت موردمصرف پس از خرید باید بخوبی شسته شود.

 

 · حتی المقدور از خرید گوشت چرخ کرده و آماده خودداری نمایید.

 

 · جهت نگهداری گوشت مورد مصرف برای 2تا3 روز از بالاترین قسمت یخچال استفاده نمایید.

 

 · از خرید گوشت ذبح شده در خارج از گشتارگاههای مجاز خودداری نمایید.

 

 · ماهی تازه میبایست دارای فلس درخشنده و محکم به بدن چسپیده .چشم برجسته و شفاف .آبشش هایی به رنگ قرمزبوده و بوی نامطبوعی نداشته باشد.

 

 .گوشت مرغ فاسد –تیره – پرخون یا کبود است.

 

 · از مصرف مرغهایی که دچار لاغری شدید هستند جداً خودداری نمایید .

 

 

 

 روش صحیح نگهداری نان :

 

بهداشت جهت نگهداری نان در طولانی مدت (بیش از 48 ساعت ) آنرا در فریزر نگهداری نمایید.

 

 · ار تحویل نانهای کپکزده موجب بیمار شدن دام و طیور و الوده شدن شیر و گوشت انها و نهایتاً بیمار شدن انسان میگردد خودداری نمایید.

 

 · نانهای ضایعات براحتی الامکان در گوشه ای دور ازآشپزخانه و مواد غذایی مورد مصرف در محلی خشک نگهداری کنید.

 

 · چنانچه نان پس ازتولید در زمان مناسب بسته بندی شود بیات شدن آن به تاخیر می افتد. 

 

  • از خرید آردهای سوخاری فاقدمشخصات و فله ای خودداری شود

 

  • چیدن نان های داغ بر روی هم، کپک زدگی را تسریع، فساد زدگی را تسهیل و ضایعات نان را تشدید می کند.

 

  • قبل از سرد شدن کامل نان ها، آنها را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در پلاستیک دربسته بگذارید.

 

 

  • حرارت نان باعث کپک زدگی زودرس آن می گردد. از دسته کردن نان داغ جداً بپرهیزید.

 

  • نان خوب مستلزم داشتن آرد با کیفیت، نانوای خوب و نگهداری صحیح است.

 

  • همان گونه که بعضی از برنج ها پخت خوبی ندارند، آرد نامرغوب نیز پخت خوبی نخواهد داشت؛

 

 

  • دادن نان کپک زده به گاوها مضر و سرطان زا است. در ضمن موجب آلوده شدن شیر آنها می شود.

 

  • در ایجاد ضایعات نان، مردم 20 درصد، نانوایان 30 درصد و آرد مصرفی 50 درصد تأثیر گذارند.

 

  • خرید نان مازاد بر نیاز روزانه، یکی از علل افزایش ضایعات نان است. از خرید نان اضافی خودداری کنید؛

 

  • چیدن نان های داغ بر روی هم، باعث کپک زدگی زودرس آن می گردد. از دسته کردن نان داغ جداً بپرهیزید.

 

  • از خوردن نان سبوس دار در وعده های غذای خود غافل نشوید؛ مصرف نان سبوس دار در هر وعده ی غذایی 30 تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گوارشی را کاهش می دهد؛

 

  • خوردن نان سبوس دار مانع از جذب سریع قند و چربی در خون می گردد؛

 

  • - نان های تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان های سفید و روشن دارند؛

 

  • قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن نان را تسریع می نماید؛

 

  • انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگن زودرس، تسریع در کپک زدگی، تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می گردد

 

  • قبل از سرد شدن کامل، نان را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در سفره در بسته نگهداری نمایید؛

 

  • مصرف نان سبوس دار در هر وعده ی غذایی 30 تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماری هایقلبی و گوارشی را کاهش می دهد.

 

  • هنگام خرید نان حتماً یک سفره ی پارچه ای یا پلاستیکی به همراه داشته باشید؛

 

  • نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوع تر و ماندگارتر خواهد بود؛

 

  • هر چه سبوس آرد بیشتر، ارزش غذایی آن نیز افزون تر و هرچه سبوس آرد کمتر، ارزش غذایی آن نیز کمتر و کیفیت نان نیز پایین تر خواهد بود؛

 

  • بین حرارت، رطوبت و کپک زدگی رابطه ی مستقیم وجود دارد؛ در نتیجه نان هایی که به صورت داغ بر روی هم دسته شوند، محیط مناسبی را برای فساد میکروبی و کپک زدگی فراهم می سازند؛

 

  • آرد حاصل از گندم تازه و نارس، باعث تولید نان های سفت و بدهضم خواهد شد؛

 

  • نان خوب نانی است که آرد آن خوب، خمیر آن تخمیر شده، نانوایش ماهر و مصرف کننده ی آن واقف به اصول نگهداری صحیح باشد.

 

 

.

[ سه‌شنبه ۱٩ شهریور ۱۳٩٢ ] [ ۱:۱٢ ‎ب.ظ ] [ محمد فاضل شوکتی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

گر می خواهی پس از مرگ فراموش نشوی یا چیزی بنویس که قابل خواندن باشد یا کاری کن که قابل نوشتن باشد. "بنیامین فرانکلین" (زمزیران نام رشته کوهی زیبا و بلند در سلسله کوههای زاگرس مابین مهاباد ، ،سردشت و پیرانشهر میباشد) محمد فاضل شوکتی دانش آموخته علم مدیریت .کارمند و مدرس: که به تحقیق در زمینه میراث معنوی و فکری شهرهای پیرانشهر و سردشت می پردازد،و سعی دارد تا برگیرنده مطالب و مقالات مرتبط با این دو شهر باشد. این وبلا گ در راستای مدیریت و جمع آوری اسناد ،مدارک ،عکسها و نشریات،مشاهیر و اطلاعات : تاریخی ،فرهنگی،اجتماعی، دوشهر( پیرانشهر و سردشت ) به منظور شکل دادن کانالی برای حضور در فضای مجازی و به اشتراک گذاشتن این اطلاعات و معرفی این دو شهربه ایران و جهان شکل گرفته است . بررسی و غور در میراث معنوی و فکری هزاران ساله ی این دو شهر از عهده یک یا چند نفر خارج بوده ،و یاری اصحاب قلم و نظر را می طلبد،، اگر این وبلاگ بتواند نقطه عطفی باشد برای زاده شدن اندیشه ای نو در پایان نامه های دانشگاهی و یا روان نمودن اطلاع رسانی به گردشگران و ایجاد پل ارتباطی مابین مردمان خون گرم این دوشهر با جهان و جذب گردشگران به مراکز طبیعی جذاب وتجاری این منطقه ، به هدف خود رسیده است . همچنین این وبلاگ حاوی عکسهای بسیارزیبا و دلپذیر و پر ارزش، قدیمی و نادری است که یاد آورخاطرات و حوادث و لحظات تاریخی تلخ و شیرین گذشته و پیوند آنها با حال و آینده شماخواهد بود . مطمئنا لحظاتی را که با ما سپری خواهید نمود شیرین خواهد بود. این وبلاگ را می‌توان یک مرجع برای معرفی مراکز گردشگری و تفریحی و توریستی وتجاری شهرهای پیرانشهر و سردشت دانست. امید می رود بازدید کنندگان عزیز ، کاستی های آن را به طرق ممکن گوشزد و با ارسال تجربیات موفق خود دراین حوزه و نیز در راستای پر بارتر نمودن محتویات زمزیران، مارا یاری فرمایند.
موضوعات وب
RSS Feed