<

زمزیران
دانشنامه تاریخ ،جغرافیا، فرهنگ و ادبیات و فولکلور و جاذبه های گردشگری شهرهای(سردشت و پیرانشهر) 
قالب وبلاگ
نويسندگان
لینک دوستان


گیلاخه :

منطقه سردشت و پیرانشهر سر شار از گیاهان خوراکی و داروئی است گیلاخه یکی از گیان پر ارزش منطقه است که در فصل بهار به بازارهای محلی عرضه می شود. در سالهای اخیر بدلیل برداشت بی رویه وفقدان  نظارت ارگانهای مربو طه این گیاه مانند سایر گیاهان  خودرو ی منطقه در معرض نابودی قرار گرفته است .

لازم است مسئولین و مردم منطقه با آموزش نحوه کاشت و برداشت گیاهان داروئی و خوراکی ضمن انتفاع مادی به حفظ  این گیاهان تلاش داشته باشند

گیلاخه گیاهی خودرو به رنگ سبز میباشد که عمدتا در ماه های آغازین فصل بهار رویش می کند در مناطق مختلف ایران  ، این گیاه بیشتر در مناطق کوهستانی و غرب ایران رویش می کند ، همچون در استان های آذربایجان غربی ، کردستان ، کرمانشاه و ایلام

در فارسی با اسامی مختلفی دارد از جمله ( گل آقا ) ، ( گلاغه ) و ( شیرمرغ ) و نام علمی Ornithogalum
گیاهی است علفی با برگهای دراز و باریک که قسمت برگهای آن اغلب بصورت سرخ کرده همراه با نیمرو مورد استفاده قرار می گیرد ودر تهیه انواع خورشتها نیز بکار می رود . خاصیت ملین و سریع الهذم دارد . این گیاه اغلب در مناطق کوهستانی و کوهپایه ای یافت میشود .

از این گیاه در پخت غذاهای متنوعی استفاده می شود که یکی از غذاهای سنتی و محلی خورشت گیلاخه ،سوپ کیلاخه ،آش گیلاخه و... می باشد

طرز تهیه خورشت گیلاخه

مواد لازم :

پیاز ... یک عدد متوسط

گیلاخه ... نیم کیلوگرم

گوشت قرمز ... نیم کیلوگرم

لوبیا قرمز ... یک فنجان

لیمو امانی ... 5 عدد

زردچوبه و نمک و روغن ... بمیزان لازم

تره ی خان ( یا جعفری و گشنیز ) ... اگر سبزی ساطوری شده ی تر بود ، یک و نیم لیوان و اگر خشک بود ، 75% لیوان

طرز تهیه :

ابتدا پیاز خلال شده را با زردچوبه و نمک کمی تفت می دهیم . گوشت قطعه شده را افزوده و مقداری با هم سرخ می کنیم. چند لیوان آب جوش افزوده و لیمو امانی ها را که با چنگال سوراخ شده و لوبیا را که قبلا" خیسانده ایم به آن اضافه می نماییم و می گذاریم تا 45 دقیقه در دیگ بپزد. در ماهیتابه ای جداگانه گیلاخه را با روغن تفت می دهیم و "تره ی خان" یا جعفری و گشنیز ساطوری شده را هم افزوده و مقداری دیگر تفت می دهیم. (میتوان بجای سبزی ساطوری شده از سبزی خشک هم استفاده کرد). حالا گیلاخه و سبزی را به سایر مواد افزوده و میگذاریم 20 دقیه دیگر با شعله کم در قابلمه پخته شده و جابیافتد.

اگرچه گیلاخه قبل از پخت بسیار لزج است اما خورش آن اصلا" لزج نبوده و بسیار هم خوش طعم و خوشرنگ است... پیازچه های سفیدی که روی خورش می بینید در اصل پیازچه ی گیلاخه هستند ... گیلاخه از دو قسمت پیازچه و برگ تشکیل شده که پیازچه آن منبع غنی فیبر میباشد.

 

 

[ چهارشنبه ۱٢ تیر ۱۳٩٢ ] [ ۸:۳۸ ‎ب.ظ ] [ محمد فاضل شوکتی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

گر می خواهی پس از مرگ فراموش نشوی یا چیزی بنویس که قابل خواندن باشد یا کاری کن که قابل نوشتن باشد. "بنیامین فرانکلین" (زمزیران نام رشته کوهی زیبا و بلند در سلسله کوههای زاگرس مابین مهاباد ، ،سردشت و پیرانشهر میباشد) محمد فاضل شوکتی دانش آموخته علم مدیریت .کارمند و مدرس: که به تحقیق در زمینه میراث معنوی و فکری شهرهای پیرانشهر و سردشت می پردازد،و سعی دارد تا برگیرنده مطالب و مقالات مرتبط با این دو شهر باشد. این وبلا گ در راستای مدیریت و جمع آوری اسناد ،مدارک ،عکسها و نشریات،مشاهیر و اطلاعات : تاریخی ،فرهنگی،اجتماعی، دوشهر( پیرانشهر و سردشت ) به منظور شکل دادن کانالی برای حضور در فضای مجازی و به اشتراک گذاشتن این اطلاعات و معرفی این دو شهربه ایران و جهان شکل گرفته است . بررسی و غور در میراث معنوی و فکری هزاران ساله ی این دو شهر از عهده یک یا چند نفر خارج بوده ،و یاری اصحاب قلم و نظر را می طلبد،، اگر این وبلاگ بتواند نقطه عطفی باشد برای زاده شدن اندیشه ای نو در پایان نامه های دانشگاهی و یا روان نمودن اطلاع رسانی به گردشگران و ایجاد پل ارتباطی مابین مردمان خون گرم این دوشهر با جهان و جذب گردشگران به مراکز طبیعی جذاب وتجاری این منطقه ، به هدف خود رسیده است . همچنین این وبلاگ حاوی عکسهای بسیارزیبا و دلپذیر و پر ارزش، قدیمی و نادری است که یاد آورخاطرات و حوادث و لحظات تاریخی تلخ و شیرین گذشته و پیوند آنها با حال و آینده شماخواهد بود . مطمئنا لحظاتی را که با ما سپری خواهید نمود شیرین خواهد بود. این وبلاگ را می‌توان یک مرجع برای معرفی مراکز گردشگری و تفریحی و توریستی وتجاری شهرهای پیرانشهر و سردشت دانست. امید می رود بازدید کنندگان عزیز ، کاستی های آن را به طرق ممکن گوشزد و با ارسال تجربیات موفق خود دراین حوزه و نیز در راستای پر بارتر نمودن محتویات زمزیران، مارا یاری فرمایند.
موضوعات وب
RSS Feed